Klauwverzorging

Het idyllische Nederlandse landschap wordt vaak gezien als uitgestrekt platteland met zwart- wit gevlekte koeien. Gedeeltelijk waar, grote delen van Nederland worden voor de landbouw gebruikt en op die uitgestrekte landbouw zijn we ook trots. Hoe idyllisch het allemaal mag lijken, bij het houden van rundvee komt veel om de hoek kijken. Gemakkelijk en eenvoudig is het zeker niet. Rundvee, en dieren in het algemeen, zijn levende organismen die behoeftes hebben en verzorgt moeten worden. Het houden van een groot aantal dieren leidt sneller tot problemen, zoals de uitbraak van ziektes. Gelukkig weten we tegenwoordig veel over mogelijke ziektes, over de beste voeding, hoe de dieren het snelst groeien, kortom, hoe we ze het beste kunnen verzorgen en beschermen tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Voor veel boeren zal dit zeker niet onbekend klinken, zij weten als geen ander wat er allemaal speelt bij het houden van rundvee. Daarbij is aanschaf van bepaalde hulpmiddelen een goed idee. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Het aanschaffen van hulpmiddelen

Een probleem waar rundvee vaak mee te maken heeft is problemen met de hoeven. Dit kan liggen aan allerlei factoren, zoals dat ze met een groot aantal dezelfde ruimtes delen, slechte weersomstandigheden of bacteriën. Om de runderen te helpen bestaat er allerlei klauwverzorging die de kans vermindert op problemen aan hoeven of de hoeven verzorgt. Deze hulpmiddelen zijn vaak gemakkelijk in gebruik, waardoor het weinig tijd kost maar de runderen wel beschermd zijn. Ook kalveren zijn kwetsbaar. Ze zijn nog jong en veel vatbaarder voor ziektes. In ideale omstandigheden groeien de kalveren snel maar slechte voeding of ziektes staan die groei in de weg. Daarom zijn er ook allerlei hulpmiddelen om kalveren te beschermen. Neem iets eenvoudigs als kalverdekjes, eigenlijk gewoon dekens die de dieren warm houden. Dit hulpmiddel is ook gemakkelijk in gebruik en gelukkig worden kalverdekjes te koop aangeboden in verschillende (online) winkels.

Het harde werk eenvoudiger maken door hulpmiddelen

Een boerderij met rundvee en/of andere dieren onderhouden kost veel tijd, energie en werk. Daarom is het fijn dat er meer en meer hulpmiddelen komen die het onderhouden van de dieren gemakkelijker maakt. Het is bijvoorbeeld van belang dat de dieren op een vaste plaats gehouden kunnen worden en niet ontsnappen of weglopen. Vroeger werden de weilanden afgezet met prikkeldraad of zelfs hout, maar een eenvoudiger en goedkoper middel is het gebruik van schrikdraad. Met een weideklok wordt de juiste spanning op het schrikdraad bepaald en daarmee voorkom je gemakkelijk dat dieren op plekken komen waar ze niet moeten zijn. Al die nieuwe hulpmiddelen zorgen ervoor dat het harde werken wat eenvoudiger wordt en helpen bij het beschermen en verzorgen van de dieren.

Gewassen beschermen tegen neerslag

Dat Nederland de stempel ‘kikkerland’ heeft gekregen verbaasd geen enkele Nederlander. Dat het vaak regent in Nederland is meer dan een feit. Hoewel het niet onmogelijk is, maakt het slechte weer het wel wat moeilijker om gewassen te verbouwen en te beschermen tegen al die regen. Natuurlijk, regen is ook nodig voor de gewassen, zeker nu de zomers steeds droger worden. Desondanks worden de weilanden snel zompig en ontstaan er kuilen en drassige gebieden. Om dat te onderhouden zijn er ook hulpmiddelen, zoals landbouwplastic waarmee je kuilen en gewassen kunt afdekken. Met alle hulpmiddelen kan het harde werken iets verlicht worden. Dat er ook moeilijkheden optreden bij het verzorgen en houden van dieren laat het idyllische plaatje waar Nederland om bekend staat niet direct zien. Een volgende keer dat we de zwart-wit gevlekte koeien in het groene weiland zien staan kunnen we daar misschien bij stilstaan.