Je tuin hondvriendelijk maken? Zo doe je dat

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk dat je tuin hondvriendelijk is. Maar hoe maak je een hondvriendelijke tuin? In de basis is dat niet zo lastig. In dit artikel geven we je praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Kijk naar de natuurlijke leefomgeving van honden

Honden stammen af van wolven. Door naar hun natuurlijke gedrag en leefomgeving te kijken kun je inspiratie opdoen voor een hondvriendelijke tuin. Denk aan elementen zoals:

Water
Zand
Gras
Schaduwrijke plekken
Tunneltjes

Nu denk je misschien ‘hoe krijg ik al die elementen in mijn relatief kleine tuin? Maar met wat creativiteit kom je al een heel eind.

Neem bijvoorbeeld water. Je graaft een grote waterschaal in en klaar is Kees. Een plek met zand waarin je hond kan graven is ook niet moeilijk. Laat een stukje grond onbeplant en onbetegeld en ook dat punt kun je van het lijstje afstrepen. Zie je dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn?

Zorg voor hondvriendelijke grondbedekking

Gebruik geen beplanting en materialen waar je hond zich aan kan bezeren. Denk aan doornstruiken, tegels met scherpe randjes en schelpenzand.

Vermijd beplanting waar honden ziek van kunnen worden

Sommige plantensoorten kunnen honden niet verdragen als ze ervan eten. Voorbeelden zijn de Taxus, Vingerhoedskruid en de Monnikskap. Een uitgebreide lijst met giftige beplanting vind je hier. Doe goed onderzoek naar de beplanting, sommige soorten beplanting kunnen levensgevaarlijk zijn voor je hond!

Geef je hond de ruimte

De meeste honden houden ervan om rond te rennen, zorg dus voor voldoende ruimte om dat te kunnen doen. Leg bijvoorbeeld een grasveld aan. Bedenk wel dat een grasveld veel onderhoud nodig heeft. In de zomermaanden kan het zelf gebeuren dat je wekelijks het gras moet maaien.

Ben je dus niet zo van het tuinonderhoud? Kies dan voor een andere bodembedekker, bijvoorbeeld kunstgras. Doe onderzoek naar welke soorten kunstgras voor honden zijn geschikt.

Creëer schaduwrijke plekken

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Net zoals mensen hebben honden dan behoefte aan verkoeling. Je kunt een zonnescherm kopen, maar een natuurlijkere oplossing is een boom. Er zijn diverse boomsoorten die klein blijven en dus bij uitstek geschikt zijn voor de kleinere tuinen.

Laat een hondvriendelijke tuin ontwerpen

Met de tips van dit artikel kom je al een heel eind om een hondvriendelijke tuin te maken. Maar het kan lastig zijn om het totaalplaatje, dus het eindresultaat voor ogen te zien. En natuurlijk draait niet alles om de hond. Je wilt natuurlijk ook een tuin waar jij je prettig in voelt.

Kom je er niet helemaal uit? Dan is het raadzaam om een hoveniersbedrijf een hondvriendelijke tuin te laten ontwerpen. Een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Middels een 3D tuinontwerp brengen ze jouw nieuwe tuin virtueel tot leven. Zo weet je precies om de nieuwe tuin aan jouw wensen en aan de wensen van jouw hond voldoet.

Meer weten: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinontwerp-laten-maken/

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.