Tuin goed omheinen voor hond

Wie een hond neemt en in het bezit is van een achtertuin zal deze natuurlijk goed moeten omheinen. Het is niet zo dat iedere hond per se wil, of zal, ontsnappen, maar ook voor buren is het ongewenst wanneer de hond te pas en te onpas zomaar buiten op straat loopt. Ook kan de hond aanslaan op andere passerende honden (of katten!). Holt hij ineens achter een kat aan de straat op, dan kan hij ook zichzelf en de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Zorg er daarom voor dat de hond niet de tuin kan verlaten op eigen gelegenheid.

De tuin omheinen

Het is afhankelijk van je hond welk type omheining geschikt is. Meestal volstaat een schutting, maar zorg dat deze aan de onderzijde ondersteund word door bijvoorbeeld betondelen. Sommige honden (zoals de Jack Russel) houden enorm van graven en kunnen op deze wijze alsnog ontsnappen. Jack Russels zijn dan ook niet altijd even gemakkelijk weer terug te vinden (luisteren meestal slecht).

Om de hond echt geen kans te geven de tuin te verlaten is betegeling langs de omheining aan te bevelen, zo wordt hen de kans ontnomen om überhaupt zich een weg te kunnen graven. Ook kun je een keerwand optrekken vanuit betondelen in een l vorm, deze zijn onmogelijk weg te graven.

Hond vriendelijke tuin

Daar waar het mogelijk is zorg je voor een klein gazon (niet grenzend aan de schutting), een hond vindt het nu eenmaal heerlijk om in het gras te kunnen rollen, een plasje tussentijds te plegen en om soms wat gras te eten (indien zij last van hun maag hebben).

Zorg dat je geen losse bodembedekkers plaatst, zoals boomschors, of kokossnippers – gaat de hond graven dan zit je continu in een grote bende, want niet alleen de tuin wordt omgewoeld, de hond zit dan ook helemaal onder.