Wat is goed hondenvoer?

Over wat nu precies goed/ gezond hondenvoer is lopen de meningen soms behoorlijk uiteen. Kenmerkend voor hondeneigenaren, ‘de baasjes’, is dat zij praktisch allen het beste voor hebben met hun hond(en) en kiezen voor dat voer waarvan zij overtuigd zijn dat dit de beste keuze is voor de hond. Maar is de keuze wel altijd de juiste? Waar doe je verstandig aan als hondeneigenaar?

Verschillende soorten hondenvoer, wat is ‘goed’?

Rauw hondenvoer

Sommige eigenaren zweren bij rauw hondenvoer. Dit is vers, of ingevroren verkrijgbaar bij de dierenwinkel en afgestemd op de hond. De veronderstelde pre’s zijn vooral dat de hond hierbij zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke dieet blijft. Echter, deskundigen -zoals te zien was in de Tros Radar uitzending in 2018- geven aan dat specifiek rauw hondenvoer vervaardigd kan zijn van een te hoog percentage orgaanvlees, wat (te)veel hormonen kan bevatten en wat dus uiteindelijk niet altijd de gezondheid van de hond bevordert; integendeel soms helaas. Bekijk de uitzending hier.

Koop bij voorkeur alleen rauw hondenvoer waarvan u weet welk type vlees dit bevat. Laat u desnoods adviseren door de dierenarts, of de specialist van de dierenwinkel. 

Rauw vlees, bestemd voor menselijke consumptie

Rauw vlees, wat voor menselijke consumptie bestemd is -zoals kip, gehakt, varkensvlees- is lang niet altijd geschikt voor de hond, ook al menen sommigen anders.

  • Rauwe kip. Allereerst; voer uw hond geen hele rauwe kip, of kippenpoot; de kleine botjes kunnen inwendig schade toebrengen. Honden die rauwe kip(filet) eten raken doorgaans besmet met o.a. de Salmonella bacterie. Gezonde honden kunnen hier tegen. Toch vormen zij hiermee een gevaar voor de eigenaar, die ook besmet kan raken. Daarnaast kan de Salmonella bacterie wél een gevaar vormen voor oudere, zieke en jonge honden. Opgelet dus; rauwe kip(filet) is niet aan te raden.
  • Bewerkt vlees: hamburgers, worsten. Dit vlees bevat kruiden en zout. Zout is slecht voor honden, geef dit niet aan uw hond.
  • Varkensvlees. In rauw varkensvlees kan een bacterie voorkomen die de ziekte Aujeszky kan veroorzaken. Deze ziekte kan binnen enkele dagen dodelijk zijn voor een hond. Geef een hond dus nooit rauw varkensvlees.
  • Rauw rundergehakt. In principe is rundergehakt niet direct slecht voor uw hond, echter de hond kan besmet raken met de ESBL bacterie, wat toch weer gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. In principe niet aan te raden.

Wilt u uw hond graag (ongezouten) vleesproducten voeren, kook het dan vooraf gaar. 

Hondenbrokken – droogvoer

Droogvoer vormt eigenlijk het meest uitgebalanceerde voer voor de hond. Van belang is dat u kwalitatief hoogwaardig hondenvoer aanschaft, zoals enkele voorbeelden: Acana hondenvoer en bijvoorbeeld Orijen hondenvoer, maar ook bijvoorbeeld het bekende Royal Canin is voortreffelijk (en andere hoogwaardige merken) naar onze eigen bevindingen (wij hebben zelf 2 honden). Dergelijk hondenvoer is verkrijgbaar in de dierenwinkel of gewoon online te bestellen.

Droogvoer is in vele soorten verkrijgbaar, afgestemd op verschillende behoeftes van de hond. Er is o.a. droogvoer verkrijgbaar geschikt voor jonge honden, senioren, volwassen honden, honden met overgewicht, of honden met een gluten intolerantie et cetera. Bespreek bij de dierenarts, of bij de specialist in de dierenwinkel welk voer voor uw hond het meest geschikt is.

Tot slot,

Iedere hond is verschillend. Onze honden eten bijvoorbeeld niet graag hun droogvoer zonder dat wij hier een vleespastei door mengen. Wij kopen dus (gegaarde) vleespastei zoals “Bonzo in blik”. Is dit het beste voor onze honden? Ze zien er gezond uit, glanzende vachten en zijn niet te dik. Maar of dit ‘dankzij’ of ‘ondanks’ de vleespastei is …. Het gaat slechts om enkele eetlepels per bak. Alles met mate.

Sommige honden zijn gek op (rauw) vlees en varen er wel bij. Indien uw hond prima functioneert op hetgeen u hem gewend bent te voeren, dan bepaalt u uiteraard zelf of u hiermee doorgaat. Wellicht zou u de dierenarts om advies kunnen vragen of u de juiste methode hanteert en of dit aan te bevelen is op de lange termijn.

Meer over hondenrassen leest u hier.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op onze eigen bevindingen en is niet wetenschappelijk onderbouwd.