Een hond kopen. Wat heb ik nodig?

Op het moment dat je een hond gaat kopen heb je jezelf uiteraard verdiept in de karaktereigenschappen van het betreffende hondenras. Vergis je niet, dit is een enorm belangrijk onderdeel bij de aanschaf van een hond. Jij en je hond moeten echt bij elkaar passen om gelukkig van elkaar te kunnen worden.

Iedere ras kent eigen karakteristieken

Sommige honden zijn gek op water (Labrador’s, Labradoodles). Dit houdt bij sommige honden in dat zij werkelijk tijdens iedere wandeling wel even een sloot in willen duiken; achter de waterhoentjes aan. Vind je dit niet leuk, dan zul je de hond aangelijnd moeten houden.

Andere honden, zoals de Duitse Herdershond, staan bekend om hun wat neurotische aard. Dit houdt in dat zij vaak wat rusteloos overkomen in huis, sneller dan andere honden zachtjes janken en kunnen gaan ijsberen.

Jachthondachtigen hebben veel, echt veel, beweging nodig. Denk aan balwerpen en lange wandelingen (waarbij minimaal dagelijks in ieder geval één wandeling van anderhalf uur). Wij spreken uit ervaring: dan pas is de jachthondachtige voldaan. Houd je een kortere wandeling, van een half uur bijvoorbeeld, dan kun je verwachten dat de hond je een half uur na thuiskomst alweer smekend aankijkt en zachtjes zal gaan janken; dit type hond is dan niet voldaan en heeft behoefte aan meer beweging. En daar kun je niet omheen als baas, zonder dat de hond je dit kenbaar blijft maken … De hele tijd.

Kortom, belangrijk: probeer te visualiseren hoe de omschreven gedragskenmerken van jouw beoogde hond in de praktijk zouden uitvallen. Spreekt het karakter en verzorging je echt aan? (sommige rassen verharen vreselijk bijvoorbeeld en andere honden kunnen nogal kwijlen) Kun je dit type hond echt bieden wat het nodig heeft? Informeer eens op een hondenforum bij andere hondeneigenaren hoe het ras in de praktijk bevalt. Mocht het lukken, dan zou het ideaal zijn om eens op te passen op een hond van het beoogde ras. Neem in dat geval een volwassen hond voor een reëel beeld.

Jezelf goed informeren vooraf zorgt voor een tevreden baas en hond.

Wat heb ik nodig wanneer ik een hond koop?

Ten eerste hangt het er natuurlijk volledig van af of je een pup koopt, of een volwassen hond. Bij een volwassen hond zul je gewoon instructies ontvangen van de vorige eigenaar en kun je al snel nagaan wat jouw hond eventueel nog aanvullend nodig heeft.

Pup & Bench

Bij een pup is een bench vaak ten zeerste aan te raden. Gebruik de bench nooit als ‘strafplek’, het moet juist veiligheid en beschutting bieden aan je pup, in plaats van een plek van weerzin te worden.

Voordelen van de bench

Puppies vinden er veiligheid: richt de bench ‘pupvriendelijk’ in, plaats een zacht kleedje in de bench en een persoonlijke zachte knuffel van je pup. Zit je pup eenmaal in de bench, plaats er dan een lichtkleurige doek overheen, dit biedt veiligheid, beschutting.
Rust. Je mag best enkele malen per dag de pup enige tijd (slaaptijd) in de bench stoppen. Zo hebben zowel jij als je pup even rust. Vergeet de afsluitdoek niet.
Overzichtelijk. Vooral ’s nachts wil je liever niet dat je pup op onderzoek uitgaat in huis en spullen mogelijk kapot bijt. De bench is de perfecte plek voor de meeste puppies om te overnachten.

Hondentoilet

Je kunt het je wellicht nauwelijks voorstellen, maar er bestaan heuse hondentoiletten! Het is eigenlijk niet meer dan een platte, plastic bak, waar een incontinentie-mat in vastgeklemd kan worden, maar werkelijk super handig als je een pup in huis haalt, of een zieke hond in huis hebt die veel plasongelukjes heeft.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je pup zindelijk wordt; met het hondentoilet kun je vele ongelukjes in huis voorkomen door de pup telkens na een ongelukje op het hondentoilet te plaatsen (of beter nog: ingrijpen zodra je ziet dat je pup aanstalten maakt z’n behoefte te gaan doen op de vloer). Het hondentoilet is er niet ter vervanging van ‘uitlaten’, maar juist ter aanvulling, een tijdelijk alternatief voor in huis, zolang de pup nog niet zindelijk is.

Eigen mand is goud waard

Geef je hond altijd een eigen mand. Het liefst een lekker dik en royaal loungekussen, of gewoon een echte, gewatteerde mand. Laat die mand ook altijd op een vaste plek staan, zo kent de hond zijn thuisbasis (een pup mag je dus een bench én een mand geven; het ene is een slaapplekje, het andere zijn/haar persoonlijke plek in huis).

Halsband en riem

Wij raden een tuigje om het lijf van de hond aan in plaats van een halsband. Honden kunnen op de lange termijn, zeker bij hard en ongedurig trekken, hun nekwervels beschadigen (en zelfs verlamd raken hierdoor) bij gebruik van een halsband. Gebruik bij voorkeur een tuigje; ook bij een pup.

Daarnaast is een uitrolriem in praktische iedere situatie handig. Je kunt je hond zo kort of lang binnen ‘handbereik’ houden als je maar wilt. Koop wel een uitrolriem alvast op het uiteindelijke gewicht van je hond, want die Labradorpup wordt een keer groot, en dan moet de riem je volwassen Labrador ook aankunnen!

Handige spullen

Voor praktisch iedere ‘onhandige’ situatie omtrent je hond, bestaat een oplossing! Is je hond een ‘schrokker’ die zijn/haar eten binnen zo’n 3 seconden naar binnen heeft geschranst (zonder te kauwen; zo één als wij dus hebben)? … Er bestaat een oplossing voor: de anti-schrokbak.

Heeft je hond zeer lange oren (Cocker Spaniel bijvoorbeeld) en hangen deze telkens in de drinkbak wanneer je hond wat drinkt? Hier bestaan speciaal ontworpen drinkbakken voor; anti-drupbakken, die zo nauw en hoog zijn dat er geen oor in past.

En zo kunnen we nog tal van voorbeelden geven. Deze bijzondere attributen zullen pas op je pad komen wanneer je merkt dat iets niet werkt omtrent je hond. Je komt dan vanzelf bij de dierenwinkel/ of dierenarts in aanraking met oplossingsgerichte benodigdheden.

Verharen

Onderschat niet de ergernis wat het verharen van honden met zich kan meebrengen. Langharige honden, met ragfijn haar (dit geldt ook al voor de Golden Retriever bijvoorbeeld) verliezen doorgaans meer haar (in plukken) dan kortharige honden. Verhaart een kortharige hond opvallend veel, verander dan de voeding eens en ga na of de hond na 2 weken nog zo erg verhaard.

Daarnaast zijn er nogal wat honden die in het voorjaar in de rui zijn. Houdt hier rekening mee. Beoordeel het verharen pas wanneer de hond uit de rui is.

Schaf een goede borstel aan (wij hebben goede ervaringen met de ‘Furminator’) en borstel de hond om de paar dagen bij hevige rui. Doe dit op een afgelegen plaats, zodat jijzelf en ook anderen geen last hebben van het vrijkomende haar (dit kan erg oplopen nl. vooral de eerste keer).

Haar in huis

Met een zeer verharende hond is het dagelijks weer stofzuigen of vegen geblazen. Heb je hier eenvoudig weg geen zin of tijd voor, dan is het de overweging waard een robotstofzuiger te kopen, die enkele malen per dag zelfs een ronde door de ruimte kan maken.

Tip: