Last van muizen in huis?

Een muis in huis betekent doorgaans een snelle verspreiding van muizen. Totaal ongewenst kan er een wildgroei aan nesten ontstaan (op den duur wel te verstaan).

Vies huishouden?

Heeft een ‘schoon’ huishouden minder snel last van muizen dan een ‘onhygiënischer’ huishouden? Dit is te kort door de bocht. Kijkend naar een gemiddeld huishouden, dan kunnen muizen overal de kop op steken. Er hoeft maar één muis naar binnen te glippen en deze zal op de meest onwaarschijnlijke plekjes eten aantreffen. Heeft de muis eenmaal ‘voeding’ gevonden, dan kan het betekenen dat deze zich zal nestelen in de woning. Vooral wanneer de winter in aantocht is, kunt u er eigenlijk vrij zeker van zijn dat de muis (of muizen) zich hebben genesteld in uw woning bij muizensporen.

Favoriete stekjes muizen

Waar komen muizenplagen relatief het meeste voor?

  • Oudere woningen (stadswoningen, oudere portiekwoningen) hebben sneller last van muizen.
  • Landelijk gelegen woningen, boerderijen, dijkwoningen
  • (Enigszins) vervuilde woningen

Muizensporen

Twijfelt u of er muizen zijn in uw woning? Controleer dagelijks goed of u op bepaalde plekjes muizenkeuteltjes aantreft (denk aan de grootte van een rijstkorrel, maar dan geheel zwartkleurig). Favoriete plaatsen waar muizen naar voeding zoeken zijn: het aanrecht, het broodrooster, broodbak, diervoer (honden/kattenvoer), op de grond in de keuken, borden waar nog etensresten op liggen etc.

Bestrijden

U kunt muizen op diverse wijze bestrijden:

  • Diervriendelijk: er zijn speciale muizenvallen (hokjes) verkrijgbaar, waarbij u de muis vangt en dus niet doodt. Bevrijdt de muis echter kilometers verder van uw huis indien u er écht vanaf wilt zijn.
  • Gif: Niets zo gemakkelijk als muizengif. Plaats het langs de loopgangen (langs de muur) waar muizen langslopen wanneer zij opweg zijn naar hun doel (de keuken bijvoorbeeld).
  • Muizenvallen: zoekt u gewoon een doodsimpele, houten muizenval; ook deze zijn nog gewoon online verkrijgbaar.