Is Spinnenangst reeel?

Aangezien er in Nederland geen gevaarlijke spinnen leven, is angst voor spinnen puur een psychische aangelegenheid: naar het oordeel van velen. Deze verklaring geldt dan overigens ook in het geval van angst voor muizen en kikkers. Geen gevaar, dus tussen de oren. Het klopt: het zit tussen de oren, maar dan net even anders dan je vermoedt. 

Heus, ze doen niets!

Degenen die lijden aan arachnophobia herkennen vast de momenten waarin een goedbedoelende 'buitenstaander' probeert uit te leggen dat spinnen: A. nuttig zijn, B. ongevaarlijk zijn. Goh! Maar dát wisten we niet! Bedankt voor je uitleg! Is dat issue ook weer overwonnen. Fijn dat iemand dát eens heeft uitgelegd!

Daar gaan we weer, denk je dan, wanneer mensen een dergelijke beredenering erop loslaten. Hoe bedoel je onderschatting. Natuurlijk, voor eens en voor altijd, NATUURLIJK begrijpt iedereen die lijdt aan arachnophobia dat spinnen in NEDERLAND ONGEVAARLIJK EN JUIST NUTTIG ZIJN. Iedereen, ik herhaal, iedereen weet dat. 

Spinnenangst, in tegenstelling tot angst voor muizen, is gebaseerd op de horrorverschijning van de spin. Probeer je de trechterspin voor te stellen. (straks plaats ik een foto binnen dit artikel, maar eigenlijk zie ik er tegen op, omdat zelfs de afbeelding walging oproept). De trechterspin duikt zo nu en dan op in de meeste woningen (vooral in het najaar). We weten allemaal dat 'ie niets doet. Dat 'ie nuttig is. Toch pakken de meeste mensen 'm niet zomaar op: hij schrikt nogal af door zijn … uiterlijk.

Heb je arachnophobia, dan roepen de meeste spinnen dit gevoel bij je op. Ik heb het met bijna iedere spin; hoe langer de poten ten opzicht van het lijf zijn, hoe angstiger ik word. Bij mij scoren de trechterspin en de spookspin (trilspin) de meeste walging en angst op. Zo ben ik ooit eens een toilet in Italië uitgestormd (met m'n broek nota bene halverwege mijn knieën, dat voelde zó minderwaardig). Ik had dit keer niet het toilet gecontroleerd op spinnen (iets wat ik bijna altijd wél doe). Bijna klaar met m'n plasje keek ik zo eens om mij heen en zag joekels van trilspinnen zitten: naast me, bij het toilet papier en achter me (kippenvel loopt op dit moment weer over mijn lijf). En zo stormde ik het toilet uit. Dát is ongecontroleerde spinnenangst. En dat heeft niets te maken met het feit dat je niet zou weten dat zij niets doen. 

Hopelijk, heel misschien, is het zo een beetje duidelijk voor mensen die "arachnophobisten" iedere keer maar weer proberen uit te leggen dat spinnen "niets doen bij ons in Nederland". 

trechter-spin verjagen

Dit is je allergrootste nachtmerrie. 

Hulp nodig? 

Spinnenvangers: https://www.spinnenvanger.eu/spinnenvanger-apparaten/

Spinnen bestrijden met o.a. spray: https://www.spinnenvanger.eu/spinnen-bestrijden-sprays/

 

Overdragen van angst

Helaas heb ik mijn spinnenangst overgedragen op mijn zoon. Pakte hij ze vroeger nog op (rond 4-jarige leeftijd – dat heb ik nooit gedurft, als kleuter zat het er al heel stevig in); inmiddels reageert hij bijna net zo panisch en hysterisch als ik. Dát vind ik dus erg. Voor alle spinnenangstige moeders; de angst overdragen is zó gebeurd. Ik heb altijd getracht mijn angst voor me te houden, maar in het dagelijks leven is dat gewoon mislukt. Wees met iedere (irreële) extra oplettend dat je deze zo min mogelijk doorgeeft. Zo heeft mijn moeder haar eigen tandarts angst overgedragen aan mij (en gelukkig ben ik daar inmiddels alweer een tijdje vanaf).