Schade door huisdieren: wordt die vergoed?

Aanstaande dinsdag 4 oktober is het Werelddierendag en dus feest voor alle dieren. Maar met een huisdier is het niet áltijd feest. Veel streken nemen baasjes voor lief. Maar wat als huisdieren er een té wilde boel van maken en daarbij grote schade veroorzaken, of nog erger: zelf gewond raken? Kunnen baasjes zich tegen deze schade verzekeren? En zo ja, met welke verzekeringen? Pricewise legt het uit.

Schades in huis

Schades aan losse spullen in huis worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Helaas hebben de meeste inboedelverzekeraars wat minder compassie voor schade veroorzaakt door huisdieren dan door mensen. Volgens die verzekeraars loopt iedereen die een dier in huis haalt bewust risico op schade. Huisdieren vallen volgens de verzekeraars onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Schade die door een huisdier ontstaat, wordt in veel gevallen dan ook niet vergoed. Voor sommige schades geldt een uitzondering bij een aantal inboedelverzekeraars. En gaat het om schade veroorzaakt door een dier dat zonder toestemming binnen is gekomen? Dan vergoeden verzekeraars de geleden schade wel.

Schades buitenshuis

Volgens de wet is het baasje aansprakelijk voor alles wat het huisdier uitspookt. Zelfs als het baasje er niet bij is. Zet de poes haar nagels in de bank van de buren, dan ben is het baasje daar verantwoordelijk voor. Ook als de hond uit enthousiasme tegen iemand opspringt en daarbij schade veroorzaakt, zijn de kosten voor de baas. Baasjes kunnen zich hiertegen verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. Bij het uitkeren van een schadebedrag, wordt gekeken naar de materiële schade en letselschade die het huisdier heeft aangericht. Daagt de buurman een hond uit en ontstaat er schade door de reactie van de hond? Dan is niet het baasje maar de buurman zelf verantwoordelijk. Er moet dan wel bewezen kunnen worden dat de schade door zijn toedoen is ontstaan.

Huisdier gewond?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een huisdier zélf beschadigd raakt door zijn of haar eigen streken. Speciaal voor baasjes van brokkenpiloten bestaan er huisdierenverzekeringen. Eigenlijk een zorgverzekering voor huisdieren. Daarvoor wordt een vaste maandpremie betaald, waar vaste vergoedingen voor zorgkosten tegenover staan. Handig, want ook bij de dierenarts kunnen de kosten hoog oplopen.

Soms worden de kosten ook vergoed vanuit de inboedelverzekering. Door sommige inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een ‘zaak’, net als een bankstel of eettafel. ‘Schade’ aan een huisdier valt in enkele gevallen dan ook onder de inboedelverzekering. Staat in de verzekeringsvoorwaarden niet vermeld dat een huisdier als ‘zaak’ wordt uitgesloten, dan kan het zo zijn dat de verzekeraar de geleden schade vergoedt. Hiervoor moet de schade wel aan bepaalde (strenge) voorwaarden voldoen. Zo moet de hond of kat, of een ander huisdier, gewond zijn geraakt binnenshuis én door toedoen van iets of iemand. Zoals bijvoorbeeld wanneer zijn staart tussen de deur komt doordat het baasje de deur dicht laat vallen.

Bron: Pricewise.nl – Schade door huisdieren: wordt die vergoed?