Mijn hond drinkt slootwater. Mag een hond slootwater drinken?

Honden drinken wat slootwater tijdens de wandeling. Foto: S.v.d. Ent

Honden drinken wat slootwater tijdens een wandeling in het vroege voorjaar. Foto: S.v.d. Ent

Je hond drinkt slootwater en je vraagt je wellicht af of dit kwaad kan. Mag een hond eigenlijk slootwater drinken? In dit artikel kijken we naar de do’s en dont’s. Wanneer kan je hond veilig water drinken uit de sloot en wanneer niet?

Vooral tijdens lange wandelingen kan je hond dorst krijgen, die hij vaak lest in natuurwater. Dit kan heel onschuldig lijken, maar toch is waakzaamheid geboden. Honden kunnen diverse ziekten oplopen van het drinken van slootwater, of ander natuurwater. Wat zijn de aandachtspunten?

Is het gevaarlijk voor honden om slootwater te drinken?

Allereerst: honden vinden het vaak heerlijk om natuurwater te drinken. Het kan vol mineralen zitten. Je ziet je hond dan misschien ook wel regelmatig iets uit de tuin drinken als de gelegenheid zich voordoet. Onze honden genieten volop van natuurwater en zijn de afgelopen 10(!) jaar nooit ziek hiervan geworden. Dit wil niet zeggen dat honden niet ziek kunnen worden van het drinken van natuurwater uiteraard, maar je zult zien dat je hond bepaalde sloten zelf links zal laten liggen. De hond ruikt meestal zelf wel of het water drinkbaar of niet is voor hen.

Laat je hond jaarlijks vaccineren, zo is hij ook beschermd tegen de ziekte van Weil, die via rattenurine verspreidt wordt in o.a. sloten.

– tekst gaat verder onder advertentie-

Waakzaamheid is vooral in de zomer maanden geboden

Bij oplopende temperaturen kan zich in grotere plassen blauwalg vormen. Hier kan de hond erg ziek van worden (bij grote inname) en er zelfs aan overlijden. Je hond zal trillerig worden, braken en kan zelfs toevallen krijgen. Wees dus waakzaam hiervoor.

Botulisme is nog een gevaar wat zich voordoet in vooral sloten en bij stilstaand water. Deze bacterie tast het zenuwgestel aan en veroorzaakt verlammingsverschijnselen (met soms de dood tot gevolg). Zo hing onlangs een zwaan met zijn vleugels in het water van de singel, vlakbij ons huis. De medewerkster van de dierenambulance gaf aan dat het om botulisme ging. De singel is dus zo’n ondiep, stilstaand water. Daarnaast is het de afgelopen 2 weken dagelijks tussen de 22 en 28 graden geweest. Zo zie je: hartje juni en er heerst al snel botulisme in de singel. Wees dus waakzaam.

Interessante onderwerpen: