Hondentoilet voor binnen of op Balkon. Hoe aanleren?

Het hondentoilet kan een uitkomst zijn in bepaalde gevallen. Vele hondenrassen kun je aanleren gewoon binnen het hondentoilet te gebruiken, binnen of op het balkon. Dit wil overigens niet zeggen dat het hondentoilet wandelen overbodig maakt. Je hond heeft dagelijks natuurlijk voldoende beweging nodig. Je kunt je hond, maar ook je pup, aanleren het hondentoilet te gebruiken voor zowel plassen als poepen – niet als vervanging van lopen, maar als tussenoplossing. Ook de reu kan het hondentoilet aanleren.

Waarom gebruik je een hondentoilet?

In diverse omstandigheden is een hondentoilet binnen, of op het balkon, een goede oplossing. Denk hierbij aan de volgende situaties:

  • Je wilt je pup leren zindelijk te maken en je bent niet altijd de gelegenheid direct naar buiten te gaan
  • ’s Nachts kan je pup gebruikmaken van het hondentoilet
  • Je bent (al dan niet tijdelijk) slecht ter been en niet altijd in staat je hond uit te laten
  • Je hebt oudere honden die onzindelijk beginnen te worden in huis
  • Jouw hond mag tijdelijk niet uitgelaten worden, na een operatie bijvoorbeeld

Incontinentiemateriaal voor je hond

Wanneer zelfs een hondentoilet geen uitkomst meer biedt, zijn er ook luierbroekjes verkrijgbaar in verschillende maten. Oudere honden kunnen door medicatiegebruik, of verslechterde gezondheid deels incontinentieproblemen vertonen binnenshuis. Je kunt dit oplossen door luierbroekjes voor je hond aan te schaffen. Zorg dat je de juiste maat koopt, anders ontsnapt er alsnog urine en ontlasting. Laat je hond ook zeker niet op de bank liggen terwijl hij een luier draagt. Bij eventueel doorlekken raakt je bank bevuild, weten wij uit ervaring.

Is dat wel hygiënisch, een hondentoilet binnen?

Zolang je het juiste hondentoilet gebruikt is een hondentoilet binnen hygiënisch. Hondentoiletten met absorptiematten hebben onze voorkeur (wegwerp matjes, zoals je ook gebruikt tijdens het wisselen van luiers bij een baby). De absorptiematten kunnen een flinke plas goed verwerken. Ook ontlasting is geen enkel probleem. Na gebruik maak je de mat los en kun je deze in een zakje weggooien. Daarnaast geeft de absorptiemat niet af. Je hond loopt dus niet met poten vochtig van de urine door je woning.

Hondentoilet met kunstgras kent voor- en nadelen

Hondentoiletten met kunstgras bootsen voor honden een natuurlijke plek na om hun behoefte te doen. Wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk?

Voordelen van hondentoilet met kunstgras zijn: 

  • Een voordeel van het kunstgras hondentoilet is dat deze de natuurlijke situatie enigszins nabootst. Je hond/ pup leert ‘in het gras’ zijn behoefte te doen. Buitenshuis zal hij ook automatisch naar het gras toe trekken.
  • Nog een voordeel is dat het kunstgras hondentoilet voor buiten geschikt is, in tegenstelling tot het kunststof hondentoilet met absorptiemat.

Nadelen van hondentoilet met kunstgras zijn: 

  • Veel honden maken na het poepen graafbewegingen in het kunstgras. Dit is instinctief hondengedrag, wat een grasmat/ of groen bij hen ontlokt. Bij zowel reu’s als bij de teef komt dit gedrag voor.
  • Daarnaast proberen puppy’s soms het kunstgras soms stuk te bijten en zien het als speelgoed. Niet zo handig al met al.

Hondentoilet met absorptiemat meest praktisch

Het beste resultaat levert een kunststof hondentoilet is onze ervaring. Hier kun je absorptie matten in kunt vastklemmen. Ideaal, wij hebben er de beste ervaringen mee. Je hond maakt geen graafbeweging na plassen of poepen.

De absorptiemat kun je er na een paar plasjes uithalen en weggooien, net als bij luiermatten. Je vervangt dus telkens een vuile absorptiemat. Deze absorptiematten zijn per verpakking van tientallen stuks te koop

Hondentoilet voor binnen. Hoe kun je het aanleren?

Je kunt zowel pups als volwassen honden aanleren het hondentoilet te gebruiken. Benoem het (buitenshuis, tijdens het uitlaten) als je hond een plasje doet of poept. Je kunt hier een term aan verbinden, zoals bij plassen ‘plasje doen’ en bij ontlasting ‘poepje doen’. Beloon de hond enkele malen na het doen van zijn behoefte. Dit herhaal je dagelijks, terwijl je hem daarnaast thuis ook aanspoort op het hondentoilet een ‘plasje doen’ of een ‘poepje doen’.

Beloning na gebruik hondentoilet

Honden geven het binnen meestal al aan als zij moeten plassen of poepen. Ze worden wat onrustiger, lopen telkens naar de deur en zoeken je voortdurend op. Gebeurt dit, dan is het moment rijp om hem naar het hondentoilet te begeleiden. Je zegt dan ‘plasje doen?’ of ‘poepje doen?’ Doet hij daadwerkelijk zijn behoefte op het hondentoilet dan beloon je hem door hem een hondenkoekje/ of kluifje te geven.

Hondentoilet wordt vanzelfsprekend voor je hond

Op den duur zul je zien dat je hond uit zichzelf naar het hondentoilet gaat. Wij hebben hier zeer goede ervaringen mee. De teckel die even bij ons logeerde maakte voornamelijk gebruik van het hondentoilet. Er hoefde geen beloning meer te volgen, daar kwam hij ook niet om vragen. Het wordt de normaalste zaak van de wereld voor een hond. Tijdens het wandelen deed hij zijn behoefte gewoon in het gras. Uitlaten en hondentoilet werken dus prima naast elkaar.

Hondentoilet voor kleine honden

Voor kleine honden zoals de Chihuahua, Maltezer, Jack Russel en de Teckel is een hondentoilet een uitkomst. Moet je hondje tussendoor een plas doen of poepen, dan kan hij zeer eenvoudig op het hondentoilet.

Ook wanneer je in een flatgebouw woont en niet gemakkelijk direct naar buiten kunt als je hond ineens zijn behoefte moet doen, is het hondentoilet ideaal.