Kan uw hond besmet raken met het coronavirus?

Let op: dit artikel is geschreven in maart 2020. Informatie is hierdoor achterhaald. Ook bij huisdieren zijn antistoffen aangetroffen van het Coronavirus meldt het RIVM.

Kan uw hond besmet raken met het coronavirus? Dierenartsen ontvangen deze dagen veel telefoontjes van bezorgde hondenbezitters. De meest gestelde vraag is of hun geliefde viervoeter besmet kan raken met het coronavirus. Gelukkig zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat huisdieren besmet kunnen raken met dit nare virus, of het over kunnen dragen.

Hond in Hongkong bleek niet besmet

Even werd er gedacht dat een hond in Hongkong besmet was met het coronavirus. In de neus en oren van dit dier was het virus in beperkte mate te vinden. De viervoeter werd vervolgens in quarantaine geplaatst en nogmaals getest. Toen bleek dat de eerdere uitslag onjuist was, en de hond waarschijnlijk wat ziektecellen van zijn baasje (die wel besmet was) in zijn neus en oren had gekregen. De hond is weer herenigd met zijn baasje, maar helaas enkele dagen later overleden. Dit had waarschijnlijk te maken met zijn hoge leeftijd van zeventien jaar, en de stress die de quarantaine met zich had meegebracht.

Besmetting van dier op mens en van mens op dier

Ook al heeft de eerste besmetting in Wuhan misschien plaatsgevonden van dier op mens, er zijn geen aanwijzingen dat dieren mensen kunnen besmetten met COVID-19. Dit virus kan zich alleen vermeerderen op mensencellen en niet op dierencellen. Mocht u zelf besmet zijn met het coronavirus, dan adviseert het RIVM wel uit voorzorg om direct contact met uw huisdier zoveel mogelijk te vermijden en de verzorging aan een gezonde huisgenoot over te laten.

Hondenvariant corona

Als u wel eens in het paspoort van uw huisdier kijkt, heeft u misschien gezien dat uw hond ingeënt kan worden tegen het ‘ Canine coronavirus (CCoV) ’. Dit virus lijkt echter niet in verband te staan met de stam COVID-19.

Extra tijd doorbrengen met uw hond

Hoe vervelend de situatie op dit moment ook is, we moeten er het beste van maken. U kunt juist nu extra tijd besteden aan uw trouwe viervoeter. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling door het bos, of over het strand. Gezond voor mens en dier! Maar ga niet naar plekken waar veel mensen wandelen en houdt zoveel mogelijk afstand. Ook de vacht en het gebit van uw viervoeter kunt u wat extra aandacht geven. Was daarna wel uw handen, dit is altijd goed om te doen nadat u uw hond verzorgd heeft.

Medische zorg voor uw hond

Heeft uw hond toch iets onder de leden? Neem dan contact op met uw dierenarts. De meeste dierenartspraktijken hebben ondertussen maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Zo vinden er in veel gevallen geen huisbezoeken meer plaats, mag er maar één persoon tegelijk in de wachtkamer aanwezig zijn en worden niet strikt noodzakelijke afspraken uitgesteld. Om niet geconfronteerd te worden met onverwachte medische kosten, kunt u uw huisdier verzekeren. Voor honden bieden verzekeraars een speciale hondenverzekering aan. Dit is een soort zorgverzekering voor uw hond. Omdat de premies flink uiteen lopen loont het om verschillende dierenverzekeringen te vergelijken.

Dit artikel is in maart 2020 geschreven en gepubliceerd, waardoor de inhoud inmiddels is achterhaald door de kennis van nu (2022) – bekend is dat zoogdieren ook besmet kunnen raken met het coronavirus, hoewel huisdieren geen rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus, zoals het RIVM aangeeft.