Hond jankt ’s nachts. Wat nu?

Wie een nieuwe hond in huis haalt, hetzij een pup, hetzij een volwassen hond, zal de eerste avond al direct moeten beginnen met de hond de juiste slaapplek en slaapritueel aan te leren.

Hond in de bench laten slapen

Schaf een bench aan voor uw hond die voldoende ruimte biedt aan een volwassen hond van het specifieke ras. De bench is de veilige slaapplaats voor uw hond: zowel overdag als ’s nachts.

Hond laten wennen aan nieuwe slaapplek

Bedenk vooraf wat de gewenste slaapplek zal zijn van uw hond; dit zal de plek worden waar u te allen tijde wilt dat de hond -nu en in de toekomst- zal slapen. Hier begint u direct mee, de eerste dag al, want slechts één keer afwijken van dit ritueel kan de hond al een verkeerd verwachtingspatroon opleveren.

De 2 meest gangbare slaapplekken voor honden zijn ofwel de woonkamer, of uw eigen slaapkamer. De meeste honden vinden ‘slapen in de gang’ niet zo prettig.

De woonkamer is in principe een ideale slaapplaats. Overdag kan de hond hier ook in slapen.

Hond vermoeid maken

Wanneer de hond vermoeid is, slaapt deze het beste. Veel lichaamsbeweging kan een hond enerzijds vermoeien, maar anderzijds meer conditie geven waardoor deze nóg meer wil hollen en nog energieker zal worden. Lichaamsbeweging is natuurlijk belangrijk (laat uw hond tenminste 3 tot 4 maal per dag uit, waarbij minimaal één wandeling van een uur lang) maar is uiteindelijk niet hetgeen wat uw hond écht zal vermoeien.

Nieuwe indrukken opdoen, spelletjes doen (de bal zoeken, bal gooien) zijn zaken die honden vermoeien. U kunt allerlei spelletjes zelf bedenken die uw hond zullen vermoeien.

  • Houd bijvoorbeeld in één hand een hondenkoekje. Houd nu beide handen gesloten voor uw hond: zodra uw hond raadt in welke hand het koekje NIET zit, mag hij het koekje pas uit de andere hand opeten. Oei, nu moet uw hond (of pup) flink nadenken en onderzoek verrichten; hier wordt de hond moe van. U mag dit best enkele malen herhalen, zodat de hond begrijpt wat er van hem gevraagd wordt.
  • Of verstop een bal. Laat de bal eerst zien en verstop ‘m vervolgens.
  • Balwerpen (dit kan ook binnenshuis met een zachte bal): maak schijnbewegingen, zodat de hond telkens verrast is waar u de bal nu weer uiteindelijk naar toe gaat gooien. Hij moet hierdoor nadenken om niet direct op zijn eerste impuls te reageren. De hond wordt moe.

Hond ’s nachts laten slapen zonder janken

Zorg voor een herhalend slaappatroon: u laat iedere avond rond 22.30u voor de laatste keer (bijvoorbeeld) uw hond uit. Komt u thuis dan geeft u de hond een hondenkoekje. Is de hond sowieso al moe, dan gaat hij nu in de bench. Zorg voor een comfortabele bench, met eigen dekentje en zachte knuffel. Plaats ’s avonds altijd een doek of dekentje over de bench, voor een beschut gevoel.

Is de hond nog helemaal niet moe, dan kunt u nog zo’n 10 minuten een ‘vermoeiend spelletje’ met hem uitvoeren. Na 10 minuten stopt u hiermee. De hond zal vast nog iets willen drinken. Vervolgens gaat de hond nu naar de bench en ‘stopt u hem knus toe’.

  • U kunt overwegen om enkele nachten, ter introductie, bij uw nieuwe hond te slapen in de woonkamer.
  • Slaapt de hond nu echt alleen? Zorg ’s nachts voor een klein beetje verlichting in de woonkamer (één schemerlampje aanhouden) en wellicht de radio nog zachtjes aanhouden. Honden voelen zich doorgaans prettiger hierbij.
  • De radio zorgt niet alleen voor een minder eenzaam gevoel, maar ook voor afleiding van geluiden van buitenaf. Honden horen ieder geluidje van buiten, de radio ontneemt dit een beetje.
  • Jankt uw hond ’s nachts alsnog? Probeer dit helaas toch te negeren. U en uw hond zullen echt even moeten doorzetten. Nu toegeven, en de hond bij u laten slapen, zorgt ervoor dat uw hond hierna nóg moeilijker zal wennen aan alleen slapen.