De beste tips voor het snoeien van coniferen

Voor het creëren van een mooie groene haag zijn de schubconiferen het meest geschikt. Naast de schubconiferen worden ook naaldbomen als coniferenhaag gebruikt, maar die zijn minder geschikt. Schubconiferen groeien in tegenstelling tot naaldbomen meer in de hoogte en worden ook om die reden meer als coniferenhaag ingezet.

De beste manier om coniferen te snoeien

Uw coniferen snoeien is precisiewerk en moet op de juiste manier gebeuren. Daarnaast is het belangrijk dat ook het juiste gereedschap ingezet wordt omdat de coniferen anders beschadigd kunnen raken en uiteindelijk dood kunnen gaan.

Stap 1 – de voorbereiding

Tijdens het voorbereidingsproces is het belangrijk om de coniferen goed te inspecteren. Zo kunt u een goede inschatting maken of er veel gesnoeid moet worden of dat het snoeiwerk beperkt kan blijven.

Hierboven werd al even over het juiste gereedschap gesproken. Coniferen kunnen zowel met normale heggenschaar als met een elektrische heggenschaar gesnoeid worden. Sommige tuinmannen of hoveniersbedrijven hanteren beide methoden. Daarnaast is het belangrijk om bedekkende kleding, tuinhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen.

Stap 2 – het scheren van de coniferen

In deze fase is het belangrijk om de coniferen te scheren. Het scheren van coniferen houdt in dat de coniferen oppervlakkig gesnoeid worden. Daarbij ligt de focus op de meest uitspringende takken.

Werk van onder naar boven en zorg ervoor dat de coniferen aan de onderkant iets breder zijn dan aan de bovenkant. De coniferen krijgen op die manier de vorm van een kaars waardoor de coniferen in staat worden gesteld om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen.

Stap 3 – verwijder dikkere takken

Dikkere takken kunnen de groei van kleinere en jongere takken belemmeren. Het is belangrijk dat ook de jongere takken zich goed kunnen ontwikkelen en de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Dat kan het beste gedaan worden door een aantal dikkere takken te verwijderen.

Stap 4 – ruim alle gesnoeide takken op

Nadat de coniferenhaag gesnoeid is is het noodzakelijk om de gesnoeide takken op te ruimen. De takken van de coniferen kunnen bij het opruimen ook nog even door tweeën worden geknipt zodat ze in de groencontainer passen.