De verschillen tussen kanteldeuren en sectionale garagedeuren

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten garagedeuren op de markt verkrijgbaar dat het lastig kan zijn om te bepalen welke deur je nu moet kiezen. Vooral de kanteldeuren en de sectionale deuren zijn erg populair. Dat is hartstikke fijn, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee deuren voor garages?

De isolerende werking

Een kanteldeur is enkelwandig en kan worden geopend met behulp van twee spijlen. Deze techniek heeft echter een nadeel, en dat is dat er kieren ontstaan vanwege de spijlen. Deze kieren hebben op hun beurt als gevolg dat het erg tochtig wordt in de garage.

Sectionale garagedeuren hebben dit nadeel niet. Een sectionale garagedeur is namelijk opgebouwd uit lamellen die behoorlijk dik en goed geïsoleerd zijn. Bovendien zorgen rubberen onderdelen ervoor dat de lamellen goed afsluiten waardoor er geen tocht en kou via de garagedeur naar binnen kan komen.

Veiligheid

Een kanteldeur heeft over het algemeen een niet al te best sluitsysteem dat zonder al teveel moeite van buitenaf geopend kan worden. Een sectionaaldeur wordt vaak elektrisch bediend en in de motor wordt een stalen pin bevestigd wanneer de deur is gesloten. Je zult de bijbehorende handzender nodig hebben om de deur van buitenaf nog open te kunnen krijgen. Uiteraard is er wel rekening gehouden met noodsituaties om van binnenuit zonder handzender de garage te kunnen verlaten. Je kunt de deur namelijk van binnenuit handmatig openen.

Onderhoud

Voorbeeld van een sectionaaldeur.Ongeacht welk type garagedeur je besluit te kopen, is het belangrijk dat je periodiek onderhoud aan de deur verricht. Wanneer je niet zo technisch bent kun je dit overigens beter uitbesteden. Niet alleen zal je dit veel tijd besparen, maar is het ook veiliger aangezien het vervangen van sommige garagedeur onderdelen gevaarlijk kan zijn als je niet weet wat je doet.

Naast het onderhoud aan de diverse onderdelen, is het goed om zo nu en dan de garagedeur van binnen en buiten schoon te maken en de rails te controleren op vuil waardoor de deur belemmerd kan worden tijdens het openen en het dicht doen. Zo blijft de uitstraling van je woning als geheel fraai en dat kan wellicht het verschil maken dat je in de toekomst jouw woning gemakkelijker met winst kunt verkopen.